Corona-update: mededelingen vanuit het bestuur

Corona-update: mededelingen vanuit het bestuur

5 april 2020 12:00


Het bestuur van Rolder Boys heeft de afgelopen weken verschillende malen (digitaal) vergaderd over het effect van de coronamaatregelen op onze vereniging. In dit bericht willen we nader ingaan op dit effect en jullie informeren over de besluiten die we hebben genomen om het vervolg van het seizoen zo goed mogelijk door te komen.

Overheidsmaatregelen verlengd tot en met 28 april a.s.
Vanuit de overheid zijn half maart maatregelen afgekondigd om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Onder deze maatregelen valt ook het sluiten van de sportaccommodaties en kunnen sportverenigingen waaronder Rolder Boys geen activiteiten organiseren. Dit geldt zowel voor sportieve activiteiten als voor andere bijeenkomsten.

De huidige maatregelen zijn van kracht tot en met 28 april a.s. De week ervoor zal de regering besluiten of de maatregelen worden verlengd of dat deze geleidelijk kunnen worden afgebouwd.

Beëindiging competities en bekervoetbal
Zoals waarschijnlijk de meeste leden wel weten heeft de KNVB als gevolg van het coronavirus de competities in het amateurvoetbal per direct beëindigd. De competities zullen op een later moment niet worden hervat, wat betekent dat er op zijn vroegst in het laatste weekend van augustus weer officiële wedstrijden worden gespeeld. De KNVB is momenteel bezig uit te werken wat het beëindigen van de competities betekent voor de afdracht van de verenigingen aan de KNVB. Op dit moment is echter nog niet duidelijk wat de financiële gevolgen hiervan voor de clubs zullen zijn.

Impact op de financiën van Rolder Boys
De coronamaatregelen hebben zeker impact op de financiën van Rolder Boys. Om in te kunnen schatten hoe groot deze impact is heeft het bestuur een analyse opgesteld van zowel de inkomsten als de uitgaven.

De belangrijkste inkomstenbronnen voor Rolder Boys zijn de kantine-inkomsten, de sponsorbijdragen en de door leden betaalde contributie (samen meer dan 90% van het totaal). De genomen coronamaatregelen raken de kantine-inkomsten hard en vooralsnog lijkt het erop dat we dit seizoen geen inkomsten meer vanuit de kantine mogen verwachten. Inkomsten waar we bij het maken van de begroting van dit seizoen wel op hadden gerekend.

Vooralsnog verwachten we dat het effect van de coronamaatregelen op de sponsorinkomsten dit seizoen beperkt zal zijn. Bijna alle sponsoren hebben in het najaar van 2019 een factuur voor het gehele seizoen ontvangen. Het overgrote deel hiervan is inmiddels betaald.

Met het beëindigen van de competitie verdwijnt ook een deel van de kosten, maar niet alle kosten. Kosten die bijvoorbeeld blijven doorlopen zijn personeelskosten (werknemers moeten doorbetaald worden), diverse verzekeringen en vaste kosten voor energie (netbeheerkosten). Ook is een deel van onze vaste kosten al voor een geheel jaar vooruitbetaald. 

Als bestuur spannen we ons in om de kosten die we de komende drie maanden kunnen beïnvloeden zo veel als mogelijk naar beneden te brengen. Daarnaast zijn we in goede samenwerking met onze leveranciers en sponsoren bezig om kantinevoorraden te retourneren om te voorkomen dat de uiterste houdbaarheidsdatum verstrijkt en we daar als vereniging financiële schade van ondervinden. Ook wordt uitgezocht voor welke steunmaatregelen vanuit de overheid wij als vereniging in aanmerking komen. Alle inspanningen zijn erop gericht om de financiële schade van de coronamaatregelen voor Rolder Boys zo veel als mogelijk te beperken.

Inning vierde termijn contributie
Zoals bovenstaand beschreven hebben we als vereniging te maken met diverse kosten die doorlopen ondanks dat er momenteel niet wordt gevoetbald. Tegelijkertijd verwachten we in de komende periode nauwelijks inkomsten meer te krijgen, in het bijzonder omdat de kantine gesloten is. Het is daarom belangrijk dat we de vierde termijn van de contributie volgens planning op 28 april a.s. gaan innen. Als vereniging zijn we financieel gezond en dit willen we graag zo houden.

Naast de financiële gezondheid geldt ook dat de contributie bij Rolder Boys elk jaar wordt vastgesteld door de Algemene Ledenvergadering en het tot de taak van het bestuur behoort om deze vastgestelde contributie te innen. Leden met een machtiging voor automatische incasso betalen deze contributie in vier termijnen, alle andere leden betalen handmatig in één termijn, maar uiteindelijk betaalt iedereen dezelfde contributie. Ook om geen onderscheid te maken tussen de leden die de volledige contributie al hebben voldaan en leden die nog een termijn moeten voldoen, zal de vierde termijn van de contributie gewoon volgens planning op 28 april a.s. worden geïnd.

Wij hebben er het volste vertrouwen in dat alle leden ook in deze moeilijke en onzekere periode solidair zijn met Rolder Boys en zich in bovenstaande kunnen vinden.

Hoe gaan we verder?
Als vereniging volgen we ook de komende tijd de besluiten en berichtgeving vanuit de overheid. Mogelijk dat we op een later moment in het seizoen als vereniging nog activiteiten (bijvoorbeeld trainingen, oefenwedstrijden of toernooien) kunnen organiseren, maar dit kan alleen als het veilig en toegestaan is. De gezondheid staat voorop en vooralsnog is er geen enkel zicht op hoe lang de huidige maatregelen van kracht zullen blijven. Indien er ontwikkelingen zijn die voor ons als vereniging relevant zijn zullen we jullie daarover informeren.

In de tussentijd zijn we bezig om andere manieren te vinden om alle leden en supporters betrokken te houden bij de vereniging. Aan de dagelijkse online quiz van de Supportersvereniging doet inmiddels een flink aantal mensen mee en achter de schermen wordt ook gewerkt aan een activiteit voor de jeugd. Als er meer mensen zijn met ideeën over hoe we een sportieve, sociale en saamhorige vereniging kunnen blijven ondanks dat we elkaar weinig kunnen zien dan houden we ons aanbevolen.

Het zal even wennen zijn om op een andere manier contact met elkaar te blijven houden, maar de komende tijd moeten we er met elkaar het beste van maken. We hebben een prachtige vereniging en vormen met elkaar Rolder Boys, in goede en mindere tijden. Juist nu is het goed om ook te blijven denken aan de lange termijn, want er komen ook weer betere tijden. De komende periode gaan we daarom ook benutten om het meerjarenbeleidsplan voor de periode 2020-2025 verder uit te werken.

Los daarvan is in elk geval het allerbelangrijkste: laten we hopen dat iedereen gezond blijft.

Met vriendelijke groet,
Het bestuur van de Voetbalvereniging Rolder Boys,

Jasper Ottens
voorzitter

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!