Voorgeschiedenis

Voorgeschiedenis

Rolder Boys is niet zomaar van de ene op de andere dag ontstaan. Er waren natuurlijk al jongelui die voor de oprichting in 1927 al tegen een bal schopten. In 1922 werd er door een aantal jongens uit Rolde een geschikt plekje gevonden om te voetballen op wat thans het Ruige Veld is. Als kleuren van het tenue werden zwart en wit gekozen; dat was het goedkoopst, want iedereen had wel een wit hemd. De jongens noemden zich al direct Rolder Boys. Omdat lang niet iedereen kon voetballen werden er enkele leermeesters uit Assen aangetrokken. Deze leermeesters van 1922 waren onder andere Jan Polling (16 jaar), Jene de Gries en een zekere Schipper. En wie waren dan de eerste Boys?

Het eerste Rolder Boys elftal bestond onder meer uit:

B. Bruins
G. Dekker Hzn.
J. Beyering
E. Gerrits
P. van Praag
K. Hamminga
E. Smeenge
H. Dekker Jzn.
B. Eiten
H. Bruins Hzn.
L. van Guldener

Het programma bestond uit vriendschappelijke partijtjes en deelname aan serie-wedstrijden. Hierbij ontaardde de wedstrijd weleens in een vechtpartij, zo ook in Witten waar de spelers voortijdig een veiliger heenkomen moesten zoeken.

In 1923-'24 kregen de voorlopers van de Boys een beter terrein in Marwijksoord. In deze periode viel men onder de leiding van onderwijzer Koerts en organiseerde men ook onderlinge wedstrijden. De club werd ook lid van de Noord-Centrale Bond maar werd later geroyeerd, waarschijnlijk wegens "niet opkomen".

In 1925 verhuisden de Rolder pioniers naar het Hongerveld aan de Borgerderstraat en nam men deel aan een competitie in Drents verband. Daarnaast bestond er in Rolde in de jaren 1925-'27 een onafhankelijke voetbalvereniging met spelers van 11 tot 16 jaar: de Turmac Boys. Hun naam kwam voort uit het feit dat ze met bonnen van de sigaretten fabriek Turmac een voetbal bij elkaar hadden gespaard. Later heeft dit jeugdelftal zich, op aandringen van caféhouder Piest, aangesloten bij de Rolder Boys.

Moeilijkheden zijn de voorlopers van de Boys niet bespaard gebleven. De medewerking was destijds gering en ook stonden de meeste ouders huiverig tegenover de voetballerij. Financieel liep het ook niet vlekkeloos, bijvoorbeeld toen enkele bestuursleden in 1925 de bestuurskas "natgemaakt hadden".

De behoefte aan een reglementair bestaan bleef groeien en daarom werd er gezocht naar aansluiting bij de D.V.B., een nog niet door de N.V.B. erkende Drentse onderafdeling. Met deze aansluiting bij de D.V.B. is de voetbalclub Rolder Boys officieel opgericht op 3 juni 1927 en is de voorgeschiedenis afgelopen.

 

1922-1927 Voorgeschiedenis
1927-1942 De beginjaren
1942-1962 Magere tijden
1962-1967 De glansperiode van de jeugd
1967-1977 Succes voor de senioren
1977-heden Rolder Boys in beweging
Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!