Jeugdopleiding Rolder Boys behaalt KNVB-certificering

Jeugdopleiding Rolder Boys behaalt KNVB-certificering

23 maart 2023 8:00


Met trots kunnen wij jullie mededelen dat onze jeugdafdeling deze week officieel gecertificeerd is via het Kwaliteit & Performance Programma van de KNVB. Daarbij is aan onze jeugdopleiding de lokale status toegekend voor de komende drie jaar.

Met het behalen van de certificering van de jeugdopleiding is één van de belangrijkste doelstellingen uit ons meerjarenbeleidsplan 2021-2026 gerealiseerd.

Via dit bericht willen wij jullie graag meenemen in wat het betekent om een gecertificeerde jeugdopleiding te hebben, waarom we dit als vereniging belangrijk vinden en hoe we de komende tijd hiermee verder gaan.

Wat betekent het om een gecertificeerde jeugdopleiding te hebben?

In de afgelopen periode hebben de KNVB en NMC Bright (een externe organisatie die vanuit de KNVB de certificeringen begeleidt) de jeugdopleiding van Rolder Boys doorgelicht. Daarbij is er gekeken naar de sterke punten en verbeterpunten van onze jeugdopleiding, waarbij er met name veel aandacht is geweest voor onze opleidingsvisie, de spelprincipes en de organisatie en structuur van de jeugdafdeling. De jeugdopleiding is op twaalf standaarden (kwaliteitseisen) beoordeeld. Dit zijn beleid en bestuur, teams, kader, het trainings- en wedstrijdprogramma, samenwerking, innovatie en kennisdeling, ontwikkeling van spelers en trainers, accommodatie en voorzieningen, talentherkenning­ en identificatie, talentontwikkeling en leerklimaat.

Het verkrijgen van de certificering geeft aan dat de jeugdopleiding op dit moment aan de kwaliteitseisen die de KNVB aan een lokale jeugdopleiding stelt voldoet. Vanuit het programma zijn er daarnaast verbeteradviezen afgegeven waarmee we de jeugdopleiding verder kunnen verbeteren. Daar gaan we de komende tijd mee aan de slag.

Waarom vinden we een certificering van de jeugdopleiding belangrijk?

Het laten certificeren van de jeugdopleiding door de KNVB is niet verplicht. Op dit moment zijn er in Noord-Nederland 12 amateurverenigingen met een gecertificeerde jeugdopleiding. Ondanks dat certificering niet verplicht is, vinden we dit als vereniging wel belangrijk omdat de jeugdopleiding binnen Rolder Boys een centrale plaats inneemt. De certificering bevestigt namelijk dat de kwaliteit van onze jeugdopleiding van een goed niveau is, maar door deel te nemen aan het Kwaliteit & Performance programma hebben we ook gebruik kunnen maken van de kennis en ervaring van de KNVB en goede voorbeelden van andere verenigingen.

Het is onze overtuiging dat een kwalitatief goede jeugdopleiding bijdraagt aan de ontwikkeling van onze spelers, aan het voetbalplezier en daarmee ook aan het behoud van leden. Zo willen we richting onze seniorenteams een goede doorstroming vanuit de jeugd creëren en voetballers lang bij Rolder Boys betrokken houden.

Hoe gaan we verder?

Tijdens de certificering zijn heel veel verschillende onderwerpen besproken en uitgewerkt. In de komende periode zullen we verschillende informatiebijeenkomsten organiseren om de belangrijkste punten toe te lichten. Dit doen we in elk geval voor de jeugdtrainers en de leiders, maar ook voor spelers en ouders. Voor elke groep zijn andere punten belangrijk, vandaar dat we aparte bijeenkomsten organiseren.
Daarnaast zullen we via de website regelmatig een specifiek onderdeel van het jeugdbeleidsplan uitlichten, zoals het beleid voor teamindelingen, het keepersbeleid of de opbouw van trainingen. Het volledige jeugdbeleidsplan zetten we uiteraard binnenkort ook op de website.
Op deze manier hopen we zo veel mogelijk mensen te informeren en te betrekken.

Dank aan de vrijwilligers!

Aan de certificering van de jeugdopleiding is door een groep vrijwilligers ruim een jaar intensief gewerkt. In deze periode zijn er verschillende gesprekken met de KNVB geweest, zijn er beleidsdocumenten opgesteld en hebben er demonstratietrainingen plaatsgevonden.

We willen iedereen bedanken die hieraan heeft bijgedragen, met in het bijzonder een woord van dank aan de projectgroep die alles heeft aangestuurd, bestaande uit Gerben Smit, Max de Vries, Stijn Wolfkamp, Bert Dijkstra, Harry Ottens en Jan Korte.

Als vereniging zijn we heel trots op dit mooie eindresultaat en kijken we ernaar uit om met de verdere uitwerking aan de slag te gaan!

Foto's van de uitreiking van het certificaat (door Janny Dekker)

certificering1.jpg
KNVB-ambassadeur Lukas Tammenga reikt het certificaat uit aan Rolder Boys voorzitter Jasper Ottens

certificering2.jpg
Een deel van de projectgroep Certificering met het certificaat

certificering3.jpg
De vervolgstappen op het behalen van de certificering worden besproken
Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!