Vooraankondiging teamindeling 2023-2024

Vooraankondiging teamindeling 2023-2024

13 mei 2023 20:00


In eerdere berichtgeving rondom de lancering van het nieuwe Jeugdvoetbalbeleidsplan werd aangegeven dat er verschillende onderwerpen uit het plan uitgelicht gaan worden. In deze rubriek nemen wij jullie mee in de procedure rondom de totstandkoming van de nieuwe teamindeling. Verder wordt vooruitgeblikt naar de publicatie van de teamindeling van volgend seizoen.

Procedure teamindelingen

Het samenstellen van een teamindeling is altijd een lastige, maar uitermate belangrijke opgave. Rolder Boys heeft als doel om alle leden de gelegenheid te geven om met plezier op zijn of haar eigen niveau te kunnen voetballen. Dit betekent dat elk individu een speelomgeving nodig heeft met bijpassende uitdaging, waardoor het voor spelers niet te eenvoudig of te moeilijk is. De teamindeling is een middel om spelers op het juiste niveau en/of in de juiste samenstelling met elkaar te laten trainen en spelen.

Bij het maken van de indeling zijn uiteraard meerdere factoren van belang. Er wordt gekeken naar de leeftijd van de spelers maar ook naar het spelniveau en de spelersaantallen per team. Daarnaast is het goed om te weten dat er niet alleen naar de afzonderlijke leeftijdscategorieën gekeken kan worden, maar dat de jeugdopleiding als één geheel moet worden gezien.

Om tot een geschikte teamindeling te komen, worden een aantal beoordelingscriteria gehanteerd. Hierop wordt de teamindeling gebaseerd en daarmee wordt voldaan aan bovenstaande doelen.

Beoordelingscriteria teamindeling:

  1. Kwaliteit (voetbaltechnische vaardigheden en spelinzicht)
  2. Gedrag / intrinsieke motivatie (in trainingen en wedstrijden)
  3. Input spelervolgsysteem (o.a. trainings- en wedstrijdopkomst en beoordelingsformulieren)
  4. Leeftijd
  5. Sociaal-emotionele leeftijd
  6. Kwantiteit (hoeveelheid spelers per team)
  7. Vriendjes / vriendinnetjes en moment van aanmelden


De indeling van de JO9 t/m JO19 geschiedt op basis van de beoordelingscriteria 1 t/m 7.
Bij JO7 en JO8 worden criteria 4 t/m 7 aangehouden.
Bij de selectieteams (lees 1e elftal van een leeftijdscategorie) wegen de beoordelingscriteria 1 t/m 5 zwaarder mee dan 6 en 7.
Bij de niet-selectieteams is er ruimte om extra rekening te houden met beoordelingscriteria 6 en 7.

De technische staf (Hoofd Jeugdopleiding en coördinatoren bovenbouw en onderbouw) is eindverantwoordelijk voor de teamindeling. De jeugdcommissie heeft een adviserende rol met betrekking tot de teamindeling.

Teamindeling seizoen 2023-2024

De eerste concepten van de nieuwe teamindeling zijn inmiddels samengesteld door de technische staf. De jeugdtrainers hebben input gegeven aan de technische staf. Dit is meegenomen en gebruikt als basis voor de eerste concepten. De komende weken zullen de laatste details doorgenomen worden en indien nodig besproken worden met de direct betrokkenen.

Het streven is om de voorlopige teamindeling in de eerste week van juni te publiceren op de website. De teamindeling van de JO7 en JO8 volgt op een later moment, aangezien de samenstellingen sterk afhangen van mogelijke instroom van nieuwe jeugdleden. De definitieve indeling volgt in de eerste week van juli. Definitief is hier een relatief begrip, aangezien de teamindeling tijdens een seizoen niet vaststaat. Voor meer informatie rondom de teamindeling verwijzen wij graag naar hoofdstuk 6 ‘Selectiebeleid’ van het Jeugdvoetbalbeleidsplan.

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!